Lensvelt newsletter

06 June, 2012

lensvelt

Sea Containers House – Jubilee Wrap unveiled

06 June, 2012

Scaffolding was erected on Sea Containers House ahead of its transformation into the 360-room Mondrian London, the first hotel project by designer Tom Dixon and his Design Research Studio

The final reveal of the biggest ever photograph of the Royal Family, was draped across Sea Containers the week, in honour of The Queen’s Diamond JubileeTD

In the video below Tom Dixon revealed plans for Mondrian London behind Jubilee wrap of Sea Container, whilst the reveals were occurring.

 

Situated on the banks of The River Thames, Sea Containers House holds a striking presence between the OXO Tower and Blackfriars Bridge. This is the first hotel for Design Research Studio and a new London venture for Morgans Hotel Group, also marking the first collaboration between the British interior design practice and the American hotel group.

 

Sea Containers House on London’s Southbank is set to become a luxury 358-room hotel managed by Morgans Hotel Group’s Mondrian brand.

 TD

The Building

Built in the 1970’s, the 14-floor, Sea Containers House was designed by the American architect, Warren Platner, creator of Windows on the World. Originally built as a luxury hotel, the building’s brief was never fulfilled and it instead remained occupied by offices. Among these was a shipping company ‘Sea Container’ from which the building now draws its name.

TD 

The Design

The hotel will embody the elegance of a transatlantic 1920’s liner combined with a healthy dose of 1980s post-modernism reference.

The main lobby will feature a giant, external and internal, copper clad wall inspired by the hull of a ship, running from outside the building and glamorously leading guests to the entrance hall within. The vast, 1500 m2, ground floor area includes 2 river-side restaurants and a breakfast bar.

The hotel’s 360 bedrooms will be furnished with custom designed furniture from Design Research Studio featuring rich colour palettes contrasted against standout metallic pieces which will follow the theme embraced throughout.

Corridors will be smart and sleek, to create nostalgia for the cabins of a cruise liner. While bathrooms will draw on marine engineering featuring robust, exposed bolts with doors referencing the water-tight quality usually found on board a ship.

A roof-top bar will be edged with glass boasting views of the North and South of the city inspired by the top deck of a cruise liner. Designed with references to an ornate Art Deco-period ballroom, the bar will feature a custom-designed, statement lighting installation, adding an element of sophisticated glamour to the space.

Drawing from the signature colours of the Morgans ‘Agua’ brand, the spa architecture will graduate from white through to darker shades to encourage relaxation and calmly leading guests towards an exclusively designed secret water feature.  The spa aims to create a feeling of under-water tranquility, taking inspiration from the cocooning nature of a submarine.

A 61-seater screening room, to be used for TV and film premiers, will continue the maritime theme using bold blue colours. The hotel will also feature a series of flexible break out and meeting rooms.

Design Research Studio is an architectural interior design practice specializing in high concept interiors, large scale installations and architectural design. Based in London and under the creative direction Tom Dixon, the team realizes a full and developed narrative to each project; whether in retail, hospitality or corporate interiors.

Eric Kuster в журнале ШЕЛК

04 June, 2012

eric

eric

 

 

PRESS RELEASE

31 May, 2012

With this press release we kindly ask your attention for the following:

- Joost van Bleiswijk in architecture
- Heavy Metal
- Light a moment by Kiki van Eijk and Joost van Bleiswijk



Joost van Bleiswijk in architecture

1


 Joost van Bleiswijk, Piet Hein Eek and Maarten Baas have been invited by housing corporation Trudo to co-develop an architectural project at Strijp-S in Eindhoven. On this former Philips production area, the old industrial and renovated factory building needed a contrast. Where the area consists of large concrete buildings, large scale renovations and new buildings, Trudo asked the designers to create a more personal and ‘Kashba’ atmosphere.

The designers were asked to create a new structural plan and new architecture on different levels for a 55m x55m area. Each designer will be responsible for his own part within the project and the three independent segments will eventually result into one large project, in which each designer’s individual style will strongly be visible.

Joost van Bleiswijk will base his architectural project on his famous No Screw No Glue concept, where separate elements slot in each other without the need of screws and glue. Both the structural plan, as well as the actual new building will be designed by Joost.

The designers are now in the final phase of the structural definition, and soon will incorporate their individual architectural designs. As this project is in full progress, there is a unique opportunity to follow this spectacular project till the reveal in 2014.

For more information and interview planning please contact press@projectjoost.com


Heavy Metal by Joost van Bleiswijk

1



The Heavy Metal series of furniture that was launched during the Dutch Design Week in October 2011 is now fully available. As a unique feature, these furniture items can be customized to the needs of the client and shipped worldwide! All items are designed by Joost van Bleiswijk and are carefully handmade in his workshop in Eindhoven, The Netherlands.
For this furniture project, Joost uses steel to timber with, as if he was using wood. In all the furniture pieces from the Heavy Metal series, steam-rolled steel plates, with their typical dark steam-rolled skin, are combined with corner profiles from the same material. The steel plates are always used in multiples of 5 and therefore al pieces in the series result as a consequent and logical grid. All steel plates are 4mm thick; they are welded together and finished with a transparent lacquer to keep the dark steam-rolled skin.

These truly unique pieces of furniture, designed by Joost van Bleiswijk can be customized to everyone’s wishes and their affordable prices allow for them to be available to a wide audience.
The Heavy Metal pieces are directly available through Joost van Bleiswijk’s studio, which can be contacted via info@projectjoost.com.


Light a moment by Kiki van Eijk and Joost van Bleiswijk

1 

The creative label Laikingland invited Kiki van Eijk and Joost van Bleiswijk to create a design for their collection of beautifully crafted, kinetic objects.

This collaboration between Kiki van Eijk and Joost van Bleiswijk, where their two creative worlds are captured into one poetic kinetic object, resulted in 'Light a moment’, an exclusive candle lantern. Light a moment was presented for the first time during the FuoriSalone of 2012 in Ventura Lambrate.

"A soft and romantic ceramic form full of the characteristics of textiles holds a traditional church candle. This candle is reflected a 1000 times through fragmented mirrors built in a constructivist shape.
The protective shell opens its doors with a sophisticated and elegant movement allowing you to appreciate the time and process of lighting the candle for a special moment.”
- Kiki van Eijk and Joost van Bleiswijk, 2012

For information on price and availability please contact the Laikingland team via enquiries@laikingland.co.uk



Главная123456789101112131415161718192021222324252627282930